Summary

  • Location: 4300-4400 Stevens Creek Boulevard, San Jose.
  • 582 rental apartments including 15% affordable (below market rate) —approximately 110.5 units per acre.
  • Approximately 10,000 square feet of retail on Stevens Creek.
  • Approximately 233,000 square feet of Class A office/R&D space — allowing for up to 300,000 square feet.
  • Exciting architectural, landscape and site design features including a 1.4-acre publicly accessible promenade, large green terraces and balconies facing Stevens Creek, undulating façade on residential, thoughtful height transition facing residential neighborhood on Albany.
    • The project is defined by a 1.4-acre publicly accessible promenade and gathering place featuring a “Welcome” plaza, an undulating central green, place-making art, seating area for gathering, lounging, and eating, a central event plaza, play areas with non-traditional elements inclusive of all ages and abilities, and lush trees and landscape—all comprising an inviting, engaging park space for the public while also integrating with and supporting the project’s office and residential needs.
    • The office building design features a large green terrace on the second floor as well as several other balconies and terraces facing Stevens Creek which will both soften the massing and enhance the connection of the workplace to the outdoors and to the promenade below.
    • The residential architecture on Stevens Creek features a dynamic façade that responds to both pedestrians with ample double-height retail and vehicular traffic with an undulating façade. The corner gesture at the central promenade not only relates to the massing of the adjacent office building, but also aims to provide place-making and sense of arrival. The activation of the ground floor continues to wrap into the central promenade with 2-level townhome units.
    • The architecture for the residential building on Albany Drive serves as a transition in both scale and massing to our existing neighbors. The top level steps back even farther from Albany and the central promenade to maximize solar exposure into the publicly accessible landscape. The ground floor activation also carries throughout the base of the architecture with amenity spaces and double-height townhome units. Along Albany, the architectural massing breaks from 5-levels to 2-levels with outward facing courtyards and ground floor stoops with raised entries and landscaping.
  • Fortbay is committed to promoting alternatives to the single occupant car for both residents and office workers.
    • A robust Transportation Demand Management (TDM) program will be developed to reduce vehicle trips and miles traveled.  
    • The project supports the goals of Envision 2040, Vision Zero San Jose, Valley Transportation Plan 2040, and Bike Plan 2020 by providing multi-modal transit options including a dedicated bike lane along Stevens Creek and a mid-block crossing allowing pedestrians to safely cross Stevens Creek.
    • The project is also proposing a bike-share facility adjacent to both the mid-block crossing and the proposed relocated bus stop to maximize the available transportation options.
    • The project will greatly exceed the code-required long-term bike parking for the office and parking structure projects with a goal to promote the use of bicycles by office employees. In addition, it will provide showers and lockers rooms for employees. 
  • The office development will be a minimum LEED Silver; the residential will have a Green Point Rating of between 80 and 109.
  • Lopina Way will be relocated to the eastern edge of the site in order to make room for the promenade in the most inviting and appropriate location for public place-making.
  • This site currently receives a Walk Score  (www.walkscore.com) of 77, which is considered “very walkable”, meaning that people living or working on site can do most errands on foot.